PEKİ YA SEN HAYATTAN NE ÖĞRENDİN?
Image

PEKİ YA SEN HAYATTAN NE ÖĞRENDİN?


Yolun yarısını geçeli, epey oluyor. Yıllar önce hazırladığım televizyon programında "Hayattan kaç yaşında ne öğrendin?" diye konuklarıma sorardım, şimdi kendime ve sizlere soruyorum…

Bakalım, ben neler öğrenmişim…

1-Hayatta en büyük şansın doğduğun ev... Nefes almaya başladığın an itibariyle bulduğun ortamdaki sevgi, güven ve huzur senin yarınını belirliyor.

2-Sevgiyle büyüyen çocuktan asla zarar gelmiyor, sevgi saygıyı ve vicdanı sana ister istemez öğretiyor. Korkudan saymıyorsun, sevdiğin için sayıyorsun ve sevdiğini üzmek duygusu bile vicdanını titretiyor. Bilmeden mi kırdın işte o zamanda "aman be" demeden kendini affettirmeye çalışıyorsun.

3-Anne ve baba kucağının en önemli eğitim yuvası olduğunu görüyorsun. Diğer aldığın eğitimler seni adam etmiyor sadece konularında uzmanlaştırıyor.

4-Bir evlat için ölene dek en güvenilir yerin baba ocağı olduğunu ve o kapının asla senin yüzüne kapanmadığını anlıyorsun. Bir zamanlar inim inim inlettiğin anne, babanın seni ne kadar koşulsuzca sevdiğini ve asla boşluklarının doldurulmasının mümkün olmadığını anlıyorsun.

5-Hayatta her zaman ektiğini biçemiyorsun, karşılık beklemeden vermenin, karşılık bekleyerek vermekten daha değerli olduğunu görüyorsun, beklentin az oldukça mutluluğun artıyor. Senin verdiğin değer, onun hak ettiği anlamına gelmiyor.

6-İster dost, ister arkadaş fark etmez iki kişi varsa ihanet hep bir yerde pusuya yatmış bekler. Yıllar, kaçınılmaz ihanet acısıyla yara almadan baş edebilmeyi öğretiyor. Sevginde nefretinde senden değil aslında ondan ötürü…

7-Korkularından korkmaman gerekiyor çünkü mutlaka korkun birgün kabusun oluyor, kaçamıyorsun.

8- Her duygunun yan komşusu vardır. Mesela, yokluk, varlığın; sevinç kederin; kazanç kayıpların….

9-Kadın kadındır, erkek de erkek! Bu gerçeğin değişmeyeceğini kabul etmezsen sadece akıntıya kürek çeker, değiştirmeye çalışırken yorgun düşersin. Her kim, kimi değiştirmeye çalışırsa sadece kendi canavarını yaratır.

10-Hatasız insan yoktur olamaz da Orhan Baba doğru demiş. Hataları tolere edebilmek yüceliktir. Öfke ve kin insanı canlı bomba haline getiriyor.

 11-Yaşamı, sevmeyi, gülmeyi hayata dair her ne varsa bir ertelemeye başlarsan hayat seni öyle bir erteler ki kendine gelemezsin. Dönülmeyen gitmeler kapıya gelince azrail kimseye torpil yapmıyor.

12- Gelişmek istiyorsan aptalca ve salakça düşünmeye de açık olmalısın. Ben biliyorum demekten vazgeç her şeyi bilemezsin.. Kafa sesini sustur ve DİNLE!

13-Karşılıksız sevgi gerçekten varmış... Evlat sevgisi!

14-Zaman bedenini, sevgilerini ve sevdiklerini senden alıyor. Yazıklar olsun ona, oysa bizim için ne kadar değerli... Anı yaşamak çok önemli.

15-İster acı ister tatlı yaşadığımız ilkler asla unutulmuyor.

16-Çocuk olmak bencil olmakmış ta ki anne ya da baba olana dek bu gerçek değişmiyor. Bir uzmanın dediği gibi “annelik tükürdüğünü yalama sanatıymış”

17-Hayvan sevgisi ilaç gibi mesela bir köpeğe dokunmak, onu sevmek ve konuşmadan onu anlayabilmek... Sevginin olmazsa olmazları! dokunmak, hissetmek, konuşmadan duygu akımında bir olabilmek...

18-Yalnızlık Allah'a mahsus, yalnızlığı sevmek ayrı yapayalnız kalmak ayrı... Kimse Robinson değil o da masal kahramanı zaten...

19-Çocuklarımıza zaman ayırmazsak onlarda büyüdüğünde bize ayıracak zaman bulamayacak ve zaman onlar tazı gibi büyürken yanlarında olabilmek servetlerin en büyüğü.

20-Kardeşlik, kendinin parçalara bölünmüş hali. Varlıkta, yoklukta, mutlulukta, hüzünde voltran oluşturuyorsun. Kardeş şart!

21-Sevilmek hayattaki en özel en güzel duygu, gerçeği ile sahtesini karıştırmamak lazım yoksa sarhoş eder.

22-Geçmişimi her gün daha çok özlüyorum. Çocukluğum, gençliğim her şey mükemmeldi ama bugünümde öyle değerli ki dön desen dönemem ve hayat bana her şeyin bir arada olamayacağını bağırta bağırta öğretti.

23-Her şeyi kontrol edemezsin hayatın akışına bırak kendini.

24-Bazen kazanmaya oynarken, kaybettiklerimizi göremiyoruz, kayıplarımız öyle büyük oluyor ki geri dönmek istesek dönemiyoruz. İnsan bazen her şeyi yapmak isterken, hiçbir şey yapamadığını fark edemiyor.

25-Ben değerliyim, hayat çok kısa, ikinci şansım yok, daima gülümsemeliyim, hoş görmeli, kahkaha atmalıyım, anı yaşamalı hakkını vermeli, şükretmeli, tadını çıkarmalıyım. Kendime değer verdiğim ve kendimi önemsediğim için herkesin beni değerli gördüğünü anlayıp, önce kendimin farkına varmalıyım.

26-Sevdiğin işi severek yaparsan başarı gölgen oluyor. "Bu işi yapmaz olsaydım" dedirtip, delirtenler elbet oldu ama onlar devede kulak oldu. Çok güzel yürekler yüreğime dokundu bu yolculukta. Artık profesyonel olmayı da öğrendim canımı yakamıyorlar.

27-İçinizdeki çocuğun ölmemesi için ne gerekiyorsa yapın… Genç kalmanın sırrı bu…

28-İnadına ve inadına SEVGİYLE HER ŞEYE EVET…

33-Yaşadıklarının, farkına var, hiçbir şey sebepsiz yaşanmıyor. Değişimler her daim sancılı oluyor. Değişimin sebebi, ya alacağımız ödülün çok büyük olması ya da yaşadığımız acının çok büyük olması…

34-Benden bu kadar zaten sizde bunların çoğunu biliyorsunuz, Peki senden öğreneceğimiz ne var?